Wat is faalangst?

Het is de angst om te falen. Maar wat is falen? Dat het je niet kunt? Of dat jij jezelf voorhoudt dat je het niet goed genoeg weet of kunt? Het gevoel dat je niet genoeg op jezelf kunt vertrouwen? Ben je bang voor het oordeel of de verwachtingen van de ander? Heb je regelmatig vragen in jouw hoofd zoals ja maar..., wat als…, zie je wel…

Faalangst kent vele vormen en de een heeft er meer last van dan de ander. Zo kun je iets heel goed, maar zodra je het moet laten zien, als iemand op je let of je beoordeelt, sla je dicht, kom je niet meer uit je woorden, of doe je hele andere dingen dan je anders doet in die situatie. Je kunt je hierdoor gefrustreerd voelen, je klein/ nietig voelen en zelfs gevoelens van schaamte over je krijgen. Misschien ben je geneigd hierdoor al vaak negatief over jezelf te denken. Er is een groot verschil tussen iets niet goed kunnen, en jezelf hierdoor minder waarde toekennen. Dit kan er ook voor zorgen  dat je met steeds minder zelfvertrouwen op een nieuwe ervaring afstapt. Als je er meer over wilt weten, kijk dan eens naar www.faalangst.nl. Misschien herken je iets.

Spanning is heel normaal, erdoor onderpresteren niet”

Natuurlijk kent iedereen spanning. Examen doen bijvoorbeeld, of ook voor een wedstrijd, maakt je lichaam zich klaar voor prestatie. Dat is nuttig, het maakt je alert. Soms neemt de spanning echter zo toe, dat je blokkeert. Hierdoor kun je niet meer presteren zoals je wellicht wel zou kunnen. De een blokkeert in de sociale omgang met anderen (geen woord meer uit kunnen brengen, of de verkeerde komen uit je mond), de ander in kennis (ik wist niets meer), weer een ander in handelen (Ik verstijfde/ ik deed maar wat,  “gekke”dingen doen). Veelal zie je een combinatie. Een sterke hang naar perfectionisme kan er ook zijn. Eigenlijk een logisch gevolg, maar kan je wel nog meer druk opleveren vanuit jezelf.

Het té gespannen raken is hetgeen waar je last van hebt. Het belemmert je in het laten zien wie je bent, wat je kunt en over welke kennis je beschikt. Het kan van invloed zijn op het aanleren van vaardigheden in de

autorijles

, op jouw prestaties tijdens het rijexamen (examenvrees), of allebei. 

Faalangst of onzekerheid kan ook ontstaan doordat leren je moeilijk afgaat. Klik hiervoor door naar de pagina leerproblemen.

Misschien wil je dolgraag jouw rijbewijs halen, maar zie je nu al op tegen het examen of denk je pff.. dat ga ik toch nooit leren… Jawel, hoor, klik maar door naar de volgende pagina over de aanpak.

Mensen met faalangst kunnen deze

rijlessen in Apeldoorn

volgen, maar ook in omliggende dorpen en steden. 
 

« Terug