FAQ


Hoeveel rijlessen heb ik nodig?
Er is door het CBR onderzocht dat het gemiddelde in Apeldoorn ligt tussen de 40 en 45 lessen. Dit gemiddelde komt uit een samengestelde groep mensen. De een heeft bijvoorbeeld ervaring en heeft aan 20 lessen genoeg, de ander heeft bijvoorbeeld moeite met leren of is al ouder en heeft misschien 70 lessen nodig. Het is duidelijk en prettig wanneer je weet waar je rekening mee moet houden. Hierom kun je samen met jouw instructeur bekijken wat je kunt verwachten en welke lesvorm en pakket het beste bij jou past.

Als ik een klacht heb, waar kan ik dan heen?
Allereerst bespreek je dit met de rijschool. Vaak kom je er samen wel uit. Wanneer dit niet lukt, kun je jouw klacht indienden bij een onafhankelijke klachtenafdeling. Wij zijn aangesloten bij het SRB/VRB die over deze afdeling beschikt. Zij zullen jouw klacht beoordelen en bemiddelen in een oplossing.

Kan ik ook op rekening in termijnen betalen?

Ja, je kunt in 2 of 3 termijnen betalen.

Hoe weet ik nu dat ik niet teveel betaal?
Door jezelf een aantal vragen te stellen als;
Hoe wil ik mijn rijlessen volgen? Wil ik een vaste instructeur? Vind ik een persoonlijke afstemming belangrijk? Wil ik flexibel zijn in het plannen van de rijlessen? Wil ik gebruik kunnen maken van gespecialiseerde coaching? Wil ik een eerlijk advies en niet meer lessen moeten afnemen dan nodig is? Wil ik lessen bij een pas gestarte rijschool of een die al veel ervaring heeft.

Vergelijk gewoon eens met andere rijscholen en neem ook eens contact met ze op. Kijk hoe dit contact verloopt en of dit bij je past. Let ook goed op wat er wel of niet bij de prijs inzit. Zorg dat je goed geïnformeerd bent. Dan is iedere keuze goed.

Kan ik ook overstappen naar een andere rijschool als het niet bevalt?
Ja hoor, dat kan. Wel wordt bij een pakket in dat geval de losse lesprijs berekend, omdat de pakketprijs is gebaseerd op een aantal lessen waardoor korting wordt gegeven.
Zodra echter een toets of examen is gereserveerd, kun je deze niet meer annuleren. Het examen is dan vastgelegd door het CBR op jouw naam en de rijschool en moet dan voldaan worden.

Als ik minder lessen nodig blijk te hebben dan mijn pakket heeft, wat dan?
Meestal kies je een pakket dat dicht in de buurt komt van wat je nodig hebt, waardoor dit niet zo snel gebeurt. Als dit wel zo is, laten we je niet “gewoon doorlessen” tot je pakket op is. We kunnen die overige lessen verrekenen met bijv. een TTT al je die alsnog wilt, of we betalen het teveel gewoon aan je terug.

Als ik onder behandeling ben van een psychiater of andere hulpverlener, kan ik dan m´n rijbewijs halen?
Dat beoordeelt het CBR. Uiteraard helpen wij jou met de advisering en hoe je moet handelen naar het CBR toe.

Moet ik voor extra onderzoek via het CBR extra betalen?
Dat is afhankelijk van wat het CBR onderzocht wil hebben. Een rijtest zit verwerkt in het tarief van de Eigen Verklaring. Andere onderzoeken kunnen inderdaad extra geld kosten.

Als ik meer lessen nodig heb dan mijn gekozen pakket, wat dan?

Dan ga je gewoon verder met losse lessen. Die kun je per les of in een verzamelnota voldoen.

Waarom zou ik een Tussen Tijdse Toets doen?
Een TTT is een soort tentamen. het geeft je de mogelijkheid om te ervaren hoe het er in een examen aan toe gaat. Je krijgt ook precies te horen waar je nog aan moet werken om rijexamen te doen. Het examenonderdeel "bijzondere verrichtngen" wordt in de toets wel beoordeeld. Is dit onderdeel voldoende, dan krijg je deze vrijgesteld voor het examen. Dit geeft minder druk op jouw examen. verder is gebleken dat jouw kans van slagen op het examen aanzienlijk wordt verhoogt, hoewel het natuurlijk nooit een garantie is om te slagen.  

Is het faalangstexamen wat voor mij?
Wanneer je weet dat je erg blokkeert tijdens een examen, is dit zeker aan te raden. De examinator is speciaal opgeleid om met faalangst om te gaan. Zo wordt extra tijd genomen voor de kennismaking waardoor je je meer op jouw gemak zult voelen, wat de spanning al omlaag zal brengen. Als de spanning je toch teveel wordt, kun je ook time-outs nemen. Het examen kan tot 80 minuten duren, mits dit nodig is. Zo niet, hoeft het examen niet zo heel veel langer te duren dan het reguliere examen. Het gaat erom dat je de tijd krijgt om te laten zien wat je kunt.

Is het faalangstexamen ook makkelijker?
De exameneisen zijn hetzelfde. Je moet dus hetzelfde laten zien dan tijdens een regulier examen. Wanneer je faalangst hebt, ligt de moeilijkheid vaak in het zelfvertrouwen. Tijdens de faalangstcoaching tijdens de rijopleiding, gecombineerd met een TTT en het faalangstexamen, werk je heel resultaat gericht , en wordt jouw zelfvertrouwen vergroot. De druk komt niet op dat ene examenmoment aan. Hierdoor zal het voor jou makkelijker aanvoelen.     

Waarom is het faalangstexamen duurder dan het regulieren examen?
De tijd die je beschikbaar hebt is 80 t.o.v. 50 minuten van het reguliere examen, of je die nu wel of niet nodig hebt. De kosten van het CBR zijn dus ook hoger. Dit geldt ook voor de rijschool.

Kan ik dan niet beter gokken op het reguliere examen en herexamen doen als het niet lukt?
Ja, dat kan. Sta er wel bij stil dat het zakken weer een nieuwe domper is en jouw zelfvertrouwen misschien geen goed doet. Dit kan weer invloed hebben op hoe jij jouw herexamen ingaat. Uiteindelijk ben je dan duurder uit. Het is natuurlijk belangrijk dat je wel goed bent voorbereid op jouw examen. Als je te weinig lessen hebt gevolgd, kan er spanning ontstaan omdat je het niet goed genoeg beheerst. Daar kan een faalangstexamen je niet mee helpen. Of een faalangstexamen iets voor jou is, kun je met jouw instructeur overleggen.  « Terug