Begeleid rijden

Met je 17e je rijbewijs halen! Zie je dat ook wel zitten?
Vanaf 16,5 jaar mag je bij onze rijschool in

Apeldoorn autorijles

nemen. Vanaf 17 jaar mag je examen doen en tot je 18e onder begeleiding van een coach ( je vader, moeder, opa, tante, etc.) rijden. Daarna mag je zelfstandig de weg op.  

Met deze nieuwe wetgeving mag je: 
  • vanaf 16 jaar theorie examen doen. Deze blijft 1,5 jaar geldig.
  • Vanaf 16,5 jaar autorijlessen nemen
  • vanaf 17 jaar tot 18 jaar onder begeleiding autorijden, hiervoor mag je 5 personen opgeven die minimaal 27 jaar zijn en 5 jaar in het bezit moeten zijn van het autorijbewijs.
  • vanaf 18 jaar mag je alleen in de auto rijden.

Voordeel

Je mag lekker vroeg beginnen met autorijden. In andere landen is aangetoond dat deze vorm het aantal ongelukken onder de beginnende bestuurders fors daalt. 

Nadeel

Je kunt niet voor jouw 18e alleen rijden. Doe je dat toch en je wordt aangehouden, dan wordt jouw rijbewijs ingevorderd en mag je pas weer vanaf je 18e opnieuw het rijbewijs halen, incl. theorie. Daarbij moet ook degene die zich als begeleider opgeeft beseffen dat dit ook een verplichting met zich meebrengt. De beginnend bestuurder zal veel  “rijuren” moeten maken om ervaring op te doen en zal dus ook regelmatig een beroep op u doen. Het is goed dat alle betrokkenen zich hiervan bewust zijn. 
  
De coach

Als coach/ begeleider zul je veel naast jouw pupil zitten. Wat moet je nu wel doen? En wat niet?
De jonge bestuurder heeft examen gedaan en heeft bewezen rijvaardig genoeg te zijn om in de praktijk ervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen tot een goede bestuurder. Natuurlijk kan diegene rijden. Maar het is je kind, bekende, en het is jouw auto. Vroeger zag je niet wat er gebeurde en leerden zij proefondervindelijk. Nu zit u erbij. Je ziet wat er gebeurt. De jonge bestuurder weet dat je oplet. 
Dit heeft allemaal zijn voordelen, maar ook nadelen. Zo zal er vaak een beroep op u worden gedaan om mee te gaan en mag je niet drinken wanneer je coacht. 

Toch heeft deze aanpak zich in andere landen bewezen op het terugdringen van ongevallen in deze risicogroep. Het is dus belangrijk dat je als coach op een juiste manier hiermee omgaat, zodat er een positieve uitwerking  plaatsvindt op het rijgedrag van uw pupil. En misschien steekt u er zelf ook nog wat van op.

Cursus voor de coach

Wij laten u, indien gewenst, een of meer

autorijlessen

meerijden om te zien wat uw pupil leert en hoe het gaat. Verder organiseren wij een informatieve avond voor u als coach om de do's en de dont's met u door te nemen. U zult merken dat mede hierdoor uw betrokkenheid wordt vergroot en dat het een leuke tijd kan worden voor u en uw pupil.  
Zodra nieuwe informatie vrijkomt of wanneer deze regeling definitief is houden wij u via onze website op de hoogte. Voor meer informatie klikt u hier voor de website van de Rijksoverheid.

 

« Terug